24. března 2014

Feminist Ryan Gosling


Feminismus. Poněkud problematický termín, zvlášť, jste-li chlap. Feministky, to jsou přece ty úplně hráblý ženský, který nesnáší chlapy, vypadaj jak mužatky, jsou to lesby a nejraději by všechny mužský vykastrovaly a když jim podržíte dveře, daj vás k soudu, že jo? Well, ... ne tak docela. Naštěstí je tu Ryan Gosling, jedinečný exemplář lidské bytosti, který sklízí obdiv od členů obou (Nebo bych měla říct raději všech?) pohlaví, aby vám ukázal, že feminismus není o nenávisti k mužům, a že to vlastně může být docela veselá (a taky zatraceně sexy) záležitost.

Feminismus pro každého



Feminist Ryan Gosling začal v roce 2011 jako tumblrový blog, kde si studentka gender studies pomocí internetových memeček s Ryanem Goslingem dávala dohromady a osvěžovala různá jména a teorie feminismu. Protože je ale feminismus a Ryan Gosling vpravdě výbušná kombinace, z jejího tumblru se brzy stala internetová senzace, jako koneckonců ze všech meme s Ryanem Goslingem. Když Danielle Henderson asi před rokem skončila magisterské studium, skončil tím i její geniální projekt. Všechny meme s feministou Ryanem můžete najít na tumbrlu, nicméně někteří z nás mají rádi věci hmatatelné, a tak vznikla i knižní podoba tohohle svérázného feministického tutorialu. Uznejte, mít doma knížku plnou vtipně podané feministické teorie A barevných fotografií Ryana Goslinga na kvalitním papíře, to je přece sen každého z nás!

No a co samotný obsah knížky? Co stránka, to jedno meme. Některá jsou naprosto jasná a nepotřebujete k nim žádný teoretický základ, například tohle:

Pak jsou tam taková meme, která nějak komentují určitou teoretičku/teoretika nebo koncept, třeba takhle:
No a nejzapeklitější jsou ty, která používají některé nevinně se tvářící pojmy, které mají ale v rámci feminismu hlubší a poměrně konkrétní významy:
Jak vidno, na své si přijde každý - úplný laik; ten, kdo už o feminismu něco ví a chce se dozvědět víc; a nakonec i ti, kteří feminismem žijí. Všechna memečka jsou krásně vypointovaná a kromě toho, že připomenou nějakou feministickou problematiku, vás samozřejmě taky pobaví. 
Český překlad, bohužel, není k dispozici a trochu se bojím, že tomu tak ještě nějakou chvíli nebude. Nicméně už díky charakteru memeček - krátké glosy - není zas tak těžké si poradit a i s minimální znalostí angličtiny a slovníkem si je užít a dobře se pobavit. V knížce jsou navíc memečka trošku odlišná od těch publikovaných na webu, takže i když máte tumblr prolezlý skrz naskrz, v knížce na vás může čekat nejedno překvapení.

Feminist Ryan Gosling je produkt svého věku - zkratkovitý, beroucí na lehkou váhu složitou a závažnou tematiku. Ale právě proto je skvělou pozvánkou k průzkumu džungle feminismu a feministické teorie, a proto bych ho doporučila bez výjimky každému!

Feminist Ryan Gosling - Feminist Theory (as imagined) from Your Favorite Sensitive Movie Dude
Danielle Henderson
Running Press 2012


10 komentářů:

  1. Tak dva týdny zpátky jsem v něčem narazila na yellow wallpaper. Nenamáhala jsem se hledat. Minulý týden to padlo ve škole a profe se ptala studentů, jestli si pamatují, jak to loni brali. Aha, takže kniha. No a dneska ty tady s Ryanem. Takže hello google, thank you. Aha.
    Přesně jak píšeš na blogu, ten pocit, kdy do sebe věci zapadají :) Teď si to ještě přečíst, že jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, synchronicity strikes again! Myslím, že je jasné, co ti Vesmír chce o téhle knize naznačit ;-) Já se s ní setkala poprvé až tady s Ryanem, takže mě to ještě tak nepálí, že ji neznám, zato mám ale radost, že po půl roce jsou mi ta jména a koncepty na těch memečkách mnohem jasnější! :-)

      Vymazat
  2. Zajímavé, ale já bych asi stejně pořádně všechno nepochopila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš kvůli angličtině nebo těm feministickým teoriím? Jestli kvůli tomu druhému, tak nevěš hlavu, naštěstí těch obecně pochopitelných memeček je tam dost :-). Však si proklikej ten tumblr a uvidíš, třeba budeš mile překvapena :-).

      Vymazat
  3. To je opravdu zajímavé spojení, taková obrázková kniha pro dospělé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, vidíš, takhle mě nad tím vůbec nenapadlo přemýšlet! Krásná představa, škoda, že takových knih nevychází více :-).

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Že? Nepřestává mě fascinovat, jak skvěle to dohromady funguje :-).

      Vymazat
  5. Ahoj, psalas mi do komentářů o bakalářce, docela by mne zajímaly podrobnosti, kdyby se ti chtělo podělit, ale nenašla jsem na tebe nikde mail... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, napsala jsem ti mail, tak snad došel na správnou adresu :-).

      Vymazat