20. března 2014

Is It Just Me?

Krom toho, že ráda čtu romance a chic-lit, tak se taky moc ráda směju. A od té doby, co jsem objevila Mirandu Hart, se směju mnohem víc než dřív, to si pište! Její sitcom Miranda (vysílá HBO Česká republika) mě absolutně dostal a každý díl jsem viděla minimálně čtyřikrát. Když jsem zjistila, že Miranda taky napsala knížku, samozřejmě jsem si ji nemohla nechat ujít. Takže se pohodlně usaďte, milí čtenáři, nalejte si šálek dobrého čaje či jiného horkého nápoje dle vašich osobních preferencí a odhopkejte se mnou vstříc okouzlující Mirandě a jejímu bezkonkurenčnímu pohledu na svět.




Děje se vám to taky?


Pro všechny, kdo znají Mirandu Hart a zvlášť její sitcom nebude kniha nijak překvapivá - je plná stejně svěžího a osobitého humoru, který z Mirandina seriálu udělal kult. Miranda Hart je žena středního věku (blah, odporné označení, zajímavé je, že začáteční věk se nikomu přilepit nesnažíme), nemá potřebu si na nic hrát, a právě to ji dělá naprosto výjimečnou autorkou. Celá kniha je vedena jako pohodové povídání Mirandy s jejím drahým čtenářem a čas od času se do toho vmíchá Mirandino mladší, osmnáctileté, já. Malá Miranda je stejně praštěná a bezprostřední jako její dospělá verze, ale ještě nezjistila, že vážně není a nikdy nebude taková, jako všichni okolo. Ani tak krásná, ani tak úspěšná, ani tak vzdělaná - ale ani tak pokrytecká. Tohle všechno už dospělá Miranda dávno ví a nejenom, že se s tím smířila, ale polemizuje se čtenářem a malou Mirandou o tom, že právě to je vlastně na životě to nejlepší - být sám sebou, i když to znamená být dětinský, nedokonalý a poměrně často se ocitat v poněkud prekérních společenských situacích. Mirandina kniha je oslavou všech našich nedokonalostí, zvláštností, dětinskosti a upřímnosti k sobě samým - hrdě se hlaste k tomu, že milujete telenovely a muzikály a nenávidíte fitka! Neběhejte, ale hopkejte a cválejte a nestyďte se za to, že vám moderní umění nic neříká. Miranda se postupně vyjadřuje k tématům jako Život, co?, Kancly, Krása, Cvičení, Vánoce, Randění, Svatby nebo Sny a v každé kapitole dává k dobru osobní historky, ve kterých hraje hlavní roli její svérázná osoba versus rigidní společenská pravidla a očekávání. Samozřejmě, že tyto dvě nezkrotné síly se poměrně často dostávají do konfliktu a vzniká tak spousta vysoce humorných situací, které jen podtrhují Mirandinu zprávu - nemá cenu se snažit přizpůsobit společenským očekáváním, protože se nikdy nezavděčíte všem, jde to ztuha a navíc je to pekelná nuda!

Celá knížka je psaná Mirandiným typickým stylem, který už diváci jejího seriálu dobře znají - můj vnitřní předčítač samozřejmě nebyl nikdo jiný než Miranda a užívala jsem si narážky na spoustu věcí, které se objevily už v seriálu. Právě seriálové epizodky jsou často rozvedeny nebo uvedeny do širšího kontextu a ukazují, jak moc autobiografických prvků tam vlastně je (Pokud si s námi Miranda nehraje i v knize - kdo ví?). Miranda se často ptá, jestli je to jenom ona, komu se dějí všechny ty trapné a směšné věci - a při čtení nezbývá než souhlasně kývat hlavou, protože tohle se přece děje nám všem, jen to většinou nepřiznáme.

"Čtenáři, můj drahý příteli, velmi srdečně tě zdravím. Jaká to čest a výsada, že zrovna ty se pročítáš mým psaným slovem. Je to naprosto senzační, že si spolu můžeme povídat, a já doufám, že teď, když jsme se dostali už ke třetí větě, jsi pohodlně usazen. Nebo dokonce ležíš. Ležíš třeba na pláži, nebo jsi zakutaný ve své posteli, možná sis dokonce postavil z polštářů malou pevnůstku, a v tom případě ti tleskám. Nebo jsi dokonce hodil opatrnost za hlavu, lehl sis na podlahu v knihkupectví a dáváš si pauzu (v tom případě nechci být neomalená, ale jsi krapet divnej)."

Jistě je vám jasné, že si mě Miranda omotala okolo prstu a k přečtení ji doporučuju všemi deseti! Její kniha zatím nevyšla česky, ale věřím, že brzo se dostane i na pulty našich knihkupců. Než se tak stane, můžete si ji buď přečíst v originále (a vězte, že se naučíte spoustu úžasných vazeb, nových slov a budete se výborně bavit), nebo alespoň koukejte na Mirandu na HBO (momentálně vysílají třetí řadu) a vychutnejte si kraťoučký úryvek z první kapitoly, který jsem pro vás přeložila. Nezbývá, než vám popřát magnificentní den, který, mohu-li býti tak smělá, snad bude naplněn spoustou hopkání, smíchu, čokoládovými soškami Davida Hasselhofa a nesmrtelnými písněmi Take That. Děkuji pěkně, vřelé díky, i vám, i vám, srdečně zdravím a přijďte zas!

Is It Just Me?
Miranda Hart 
Hodder 2012

PS: Miranda ke své knize taky nahrála pár videí, najdete je tady.

Žádné komentáře:

Okomentovat